Pasqua a Provença

Una de les manifestacions Socials del mon del cicloturisme més participada es la Festa de Pasqua a Provença (Pâques en Provence). Cada any per Pasqua, els 4 dies que van del divendres Sant fins el dilluns de Pasqua, en una població amfitriona de l’extensa Regió de Provença, junt amb el seu Club Cicloturista, acullen milers de participants de tot França i l’estranger. Les carreteres d’aquell indret s’omplen de nombrosos grups que fan turisme amb bicicletes i tandems, altres van amb les espectaculars reclinades, els cicloturistes més atrevits es desplacen amb la pròpia bicicleta fent grans tirades de 600 i més km aprofitant les tramuntanades que escombren la vall del Roina en sentit nord a sud, altres fan els grans desplaçaments amb Camping-cars i al arribar a lloc troben un gran aparcament  especialment reservat per aquests vehicles, i una gran diversitat d’itineraris per gaudir de la bicicleta i visitar la regió.

La Festa de Pasqua a Provença és un Homenatge a Paul de Vivier (1853, 1930) més conegut com a Velocio, o altres atributs com el pare del cicloturisme o l’apòstol del Cicloturisme, com també se’l coneixia. Després de la seva mort accidental, la Federació Francesa de Cicloturisme va establir aquesta trobada a Provença, perquè era el costum de Veloció, els seus Raids Stéphanois, que anualment feia per Pascua, viatjant amb bici, des de Paris fins la seva terra natal, Pernes-les-Fontaines.

Quan participeu en aquesta Festa, és de molt bon aprofitar el viatge per visitar el museu de Pernes-les-Fontaines, la casa natal de Paul de Vivier i el monument que la població l’hi va erigir. Pernes-les-Fontaines normalment queda aprop del camí cap a la població amfitriona.

La bona campanya de la Federació Francesa de Cyclotourisme fomentant el cicloturisme familiar, fa que nombrosos grups familiars amb tota la canalla hi siguin presents, tots en bici, moltes dones i gent gran de més de 70 anys es normal veure’ls allà amb les seves bicis de tota la vida, es un espectacle, tan si plou com si fa sol allà hi son, cada any.

El clímax de la Festa de Pasqua a Provença s’escau el diumenge entre les 10 del matí i la 1 del mig dia. Aquest dia els amos de les carreteres son les bicicletes, els Clubs de Cicloturisme mai vistos, allà tenen el seu estand, presidit per  l’estand de la FFCT i com no, l’estand de l’Audax Club Parisien, aquest es el que te més cua de participants, que si els que han acabat o estan acabant la Fleche Velocio, o la Flechette Velocio, o les Traces Velocio, doncs aquestes tres proves que finalitzen aquest dia, ho fan en el moment més àlgid de la Concentració. Torna a ser un gran espectacle.

Medalla FFCT Pâques en Provence 2014 Saumane.

Medalla record Velocio 2014. Les Bories i Mur de la Peste tipics de Vaucluse.

Entre altres coses a fer, es pot adquirir la medalla “Souvenir Velocio”commemorativa d’aquesta Festa, està editada per la Federació Francesa de Cicloturisme, en ella s’hi representa un tret caracteristic de la població amfitriona i la figura de Velocio, també porta el nom d’aquesta població i l’any. Com a acte cultural de la Festa de Pasqua a Provença, es pot visitar una exposició de bicicletes antigues, les quals van acompanyades d’una explicació del fabricant o dels seus antics propietaris, es pot visitar tots els dies que dura la Festa.

La Festa de Pasqua a Provença 2015 se celebra a la població de Lurs (Alta Provença)

La Festa de Pasqua a Provença 2016 tindrà lloc a la població de Gigondas, uns 15 km a l’est d’Orange.

Per veure unes fotos de la Festa del 2014 cliqueu aquí.