Festa Pasqua a Provença 2014

Medalla FFCT Pâques en Provence 2014 Saumane.

Medalla record Velocio 2014. Les Bories i Mur de la Peste tipics de Vaucluse.

Una de les manifestacions cicloturistes anuals més participades es la Festa de Pasqua a Provença (Pâques en Provence),  son 4 dies (de divendres Sant fins el dilluns de Pasqua) en que les carreteres del voltant de la ciutat amfitriona, s’omplen de bicicletes i tandems,  amb grups provinents de totes des regions de França i l’estranger. Els més atrevits s’han desplaçat amb la propia bicicleta fent grans tirades de 600 i més km aprofitant les tramuntanades que escombren la vall del Roina en sentit nord a sud, altres fan els grans desplaçaments amb Camping-cars i al arribar a lloc troben un gran aparcament  especialment reservat per aquests vehicles, i una gran diversitat d’itineraris per gaudir de la bicicleta.

La bona campanya de la Federació Francesa de Cyclotourisme fomentant el cicloturisme familiar, fa que nombrosos grups familiars amb tota la canalla hi siguin presents, tots en bici, moltes dones i gent gran de més de 70 anys es normal veure’ls allà amb les seves bicis de tota la vida, es un espectacle

Pernes-les-Fontaines, organitzadors de Pâques en Provence 2014.

L'anfitrió Club Vélocio Pernois

Cada any cambia el Club Anfitrió i per tant també el lloc on es fan les concentracions, sempre dins l’extensa Regió de Porvença. Aquest 2014 ha tingut l’honor de rebre aquest seguit de cicloturistes el Club Vélocio Pernois, un club amb molta tradició cicloturista per estar hubicat a la ciutat de Pernes-les-Fontaines, on va neixer Paul de Vivier anomenat Vélocio i conegut com l’apostol del Cicloturisme,  considerat com ídol i pare del cicloturisme.  Aixó ha fet que aquest 2014 tingui un alicient afagit en participar d’aquesta Festa, que tenia l’aculliment al complexe esportiu Paul de Vivier on hi trobem també el monument erigit en honor d’aquest personatge.

Les Bories barraques de pedra seca

Un estil tipic de barraques de pedra seca son Les BORIES

Els cicloturistes tenien diverses ofertes per gaudir dels paisatges i pobles de la regió i de la bici, el dissabte la ruta del vi en tres nivells 60, 80 i 100 km i el dilluns la ruta dels Monts de Vaucluse i Luberon també amb les tre distàncies per recorrer. La FFCT cuida els detalls a la perfecció, s’estableix una perfecta simbiosi entre els participants i les oficines de turisme locals o intercommunals, aixi com amb els establiments d’hostatgeria. Aquesta es la clau de que el nombre de participants a la Festa de Pâques en Provence sobrepassi els 9000.

La forta pujada al castell de Saumane.

El diumenge hi havia l’acolliment especial a Saumane-de-Vaucluse, allà entre les moltes organitzacións, l’Audax Club Parisien hi tenia el seu Stand esperant els participants de la Fleche Velocio, la Flechette Velocio i les Traces Velocio.  També hi havia els stands de la Federació Francesa de Cyclotourisme, el Tamdem Club de France, l’Amicale Cyclos Cardiaques, Els Cyclotouristes du Demi Siecle. El Club des Cent Cols i el Velo Club Islois, tots atenent les seves organitzacions particulars.

Ambient general a la concentració de Saumane.

La pluja no va espantar els assistents.

Dels sis equips participants a la Fleche Velocio el format per Jordi Valls del Club Ciclista Planenc, Francisco Santiago del Club Ciclista Barberà,  Miquel Romagosa del Club Ciclista Cubelles, Santy León del Club ciclista Alt Llobregat i Jaume Asensio del Club Ciclista Tàrrega, ens envien la seva foto als peus del monument a Velocio.

Monument Velocio

A mida que rebem les fotos dels altres participants ampliarem la noticia.

De bon matí de diumenge es va inaugurar a Saumane l’Expo de bicicletes antigues, aquest any dedicada a Tandems emblemàtics, entre altres fabricants hi havia tandems de les marques Berthouas, Bujardin, Alex Singer, Reyhano, Charrel i Barra,

Expo Saumane

Tandem del fabricant Barra

L’Expo de Saumane estava acompanyada de grans posters de tandems i els seus propietaris, un d’ells es veia una jove parella en una excursió a la platge. Era curios veure la noia en bikini i ens vam interessar, a través del responsable de l’Expo, en saber de quin any era la foto, ens va dir que era feta als voltans de Niça a l’any 1946.

Poster del 1936 prop de Niça,

Lisette i Henrri Buchaillet (1946 prop de Niça)

Mentre gaudiem de les altres peces exposades, ens ve el responsable i ens diu que estan entran a l’Expo els joves de la foto anterior, no podia ser, doncs si així va ser, encara conserven aquella jovialitat de la foto, van estar molt atents amb les nostres preguntes i vam poder captar l’emoció d’aquell moment amb una foto.

Expo de tandems a Saumane
Lisette i Henrri Buchaillet 2014 a Saumane

Després va apareixer la pluja que anava remullant i van venir els parlaments, en primer lloc l’Audax Club Parisien va fer un resum de resultats de la Fleche Velocio, estaven contents doncs havian conseguit teneir 76 equips participants, en un d’ells hi va participar el seu president en Thierri Rivet, al preguntar-l’hi quants km havien conseguit fer en les 24 hores va dir, no gaires apenes hem arribat a fer els 500, estan molt ben acostumats amb la tramuntana que els empeny de Paris a Provença. També van presentar els resultats de la Flechette Velocio i les Traces Velocio.

El president de la FFCT en Dominique Lamouller va clausurar els actes, tot repartint diversos guardons als participants mes joves i els més llunyants.

Saumane -de-Vaucluse, cloenda del president FFCT

Dominique Lamouller amb els guardonats

 Va ser una diada per disfrutar d’aquest ambient en que la bicileta es el protgonista i tot-hom es va poder fer la foto en el monument dedicat a Paul de Vivier.

Monument a Paul de Vivier a Pernes-les-Fontaines

Magestuos monument a Paul de Vivier. Pernes-les-Fontaines