Diagonal Internacional Vélocio-Jussà

logo velocio-jussàUN HOMENATGE La Diagonal Internacional Vélocio-Jussà és un homenatge a dos grans personatges del Cicloturisme, per una part tenim a Paul de Vivie “Vélocio” (1853-1930), fundador del cicloturisme, ídol de tots els ciclistes i per altre part a Josep Carreras Costajussà “Jussà” (1908-1989) que és el nostre Vélocio Català.

EXCURSIÓ PERMANENT en la que es tracta de fer el recorregut, en un o altre sentit, entre la ciutat natal de Paul de Vivié, PERNES-LES-FONTAINES (Valclusa) Provença-Alps-Costa Blava, i la població seu de Randonneurs Catalunya, SANT FRUITÓS DE BAGES (Bages) Barcelona, Catalunya. El recorregut l’estableix el propi participant, passant per allà on cregui més adient, pot variar entre un mínim de 500 km seguint la costa Francesa  i una quantitat propera als 700 km per l’interior, tot cercant el raser de la tramontana. Entre la sortida i l’arribada s’han de passar 8 controls fotogràfics en els llocs proposats per el participant.  El temps màxim per fer-ho són 96 hores.

Pernes-les-Fontaines, Velocio magestuos.PAUL DE VIVIE “VÉLOCIO” (1853-1930) El 1887 va fundar la revista Le Cycliste,  El 1888  va crear el neologisme “Cicloturisme” i els 7 preceptes del ciclista, que perduren fins avui. El 1924 estableix les trobades, amb els lectors de Le Cycliste, a  Baux-de-Provence així va neixer la Concentració de Pàscua a Provença, que era una tertulia i una escola de cicloturisme. Als 76 anys, amb la bici a la ma, el va atropellar un tramvia i poc després moria. És un ídol  i  pare de tots els cicloturistes.

JussàJOSEP CARRERAS COSTAJUSSÀ “JUSSÀ” (1908-1989) Va ser un practicant assidu de la bicicleta i el Cicloturisme. Tenia una escola de Cicloturisme a Sabadell, la seva ciutat natal. Era un autèntic seguidor de Vélocio, va publicar diversos articles a Le Cycliste, i milers d’ells a la prensa local, sempre relacionats amb la bicicleta. El 1970 va ser membre fundador de la “Comisión de Cicloturismo”. El 1989 arribant de l’excursió setmanal amb els seus alumnes, el va atropellar un cotxe i pocs dies després moria. Per més informació cliqueu aquí.

VÉLOCIO-JUSSÀ INAUGURAL La Diagonal Internacional Vélocio-Jussà, va ser inaugurada el dia 28 de març del 2016. Va ser el retorn a casa després de participar a la Flèche Vélocio i a la Festa de Pâques en Provence (Pásqua a Provença), que aquell any es va celebrar a la població de Gigondas, a uns escassos 20 km al nord de Pernes-Les-Fontaines, que es el lloc de sortida d’aquesta Diagonal. Es va seguir el itinerari més planer fins l’arribada dels tres participants a Sant Fruitós de Bages, fent un total de 541 km.  Els tres esmentats Vélocio-Jussà inaugurals van ser: Àlex Roca Ramon, Jaume Asensio Pont i Francesc Porta Torras.

Itinerari

Reglament

Inscripció <velociojussa@rancat.cat>

HISTORIAL

Actualitzat el 22 de novembre 2017