Fleches Nationels

Les Fletxes Nacionals son excursions en equip de tres, quatre o cinc cicloturistes, els quals en el transcurs de 24 hores han de fer un recorregut mínim de 360 km, des d’un punt de sortida, que cada equip elegeix, en direcció a un lloc triat pel club organitzador, on es concentren tots els equips participants, d’arreu de cada país.

Els components de cada equip han de rodar junts durant tot el recorregut, per obtenir l’homologació de la Fletxa, cal que arribin almenys tres dels components de l’equip. S’exigeix que els equips facin un mínim de 25 km, en el transcurs de les dues últimes hores. Han de passar uns controls establerts a lo llarg del recorregut, i un control al primer lloc que es passi després de les 22 hores de la sortida.

Les Fletxes Nacionals s’organitzen per Setmana Santa. La sortida es pot triar des de qualsevol hora del divendres, fins a les 10 del matí del dissabte, acaba 24 hores desprès de la sortida. La concentració de tots els equips participants es fa el diumenge de Pasqua entre les 10 i les 13 hores.

El 1947 L’AUDAX CLUB PARISIEN  va crear la FLECHE VELOCIO en homenatge a Paul de Viviè, (Velocio), cada any, en un poble diferent de Provença, es fa la concentració d’aquesta Fletxa. Actualment la FletxaVélocio és una de les més de cent manifestacions cicloturistes que s’organitzen en el marc de les celebracions de “Pâques en Provence” promoguda perla FFCTper Setmana Santa.

La FletxaVelocio es una de les organitzacions obligatòries per obtenir la distinció “RANDONNEUR 5000” i “RANDONNEUR 10000” que atorga l’Audax Club Parisien als Cicloturistes més destacats.

Per altra banda podríem dir quela FletxaVelocio es la mare de les Fletxes Nacionals.  Amb la finalitat d’internacionalitzar aquesta prova, l’Audax Club Parisien ha acordat amb alguns països, l’organització de Fletxes seguint el Reglament de l’ACP i l’esperit Vélocio. L’Audax Club Parisien és qui les homologa i lliura un diploma als participants que l’acaben amb èxit.

La Fletxa Nacional que s’organitza a Espanya se’n diu “Flecha Ibérica”. L’última edició va ser la de 2011, organitzada pel CLUB CICLISTA YEPES de Castella-La Mancha , amb concentració al poble de Yepes. Van participar 12 equips dels quals 3 de Catalunya, 2 de València, 2 de Madrid, 2 d’Andalusia, 1 de Salamanca, 1 d’Aragó, 1 d’Astúries,  amb un total 49 participants. La periodicitat d’aquesta prova es bianual.