Quina sortida triar?

Una mica d’història.

La 9ena. PBP de l’any 1979 va ser la primera que es van establir tres temps diferents, de 90, 84 i 78 hores, se sortia per aquest ordre, 90 hores a les 4 de la matinada, 84 hores a les 10 del matí i 78 hores a les 4 de la tarda, d’aquesta manera el control d’arribada es tancava a la mateixa hora pels tres grups. Les edicions del 1983 i 1987 van seguir aquest model.  Es va comprovar que el grup de 78 hores, per poder batre el rècord de la PBP, havien ideat la tàctica d’acordar amb participants dels grups de 84 i 90 hores, que anaven al davant, per fer de llebres, deixant-se atrapar per desprès arrossegar-los un o dos centenars de km. Quan es va descobrir van haver-hi canvis en l’ordre de sortida i en els temps màxims i els horaris de sortida, i anys més tard també es va canviar el criteri d’establir records i tots aquests romanços.

Les 5 edicions següents, les del 1991 al 2007 es va passar a uns temps màxims de 80, 90 i 84 hores, sortint per aquest ordre a les 20 hores, a les 22 i a les 5 de la matinada del dia següent. El grup de 90 hores estava format per molts grups de 500 participants els últims sortien a mitja nit, el grup de 84 hores sortia 5 hores després, era fàcil connectar amb ells, els primers despenjats els trobaves a Fougeres i després anaves acompanyat ja fins el final. Al fer canvis de l’hora de sortida, en la última edició del 2011, tot això va canviar, ara la diferència de temps entre el grup de 90 i 84 hores sobrepassa les 9 hores, i costa molt de connectar un grup amb l’altra, però com veureu tot seguit això te avantatges i desavantatges.

Es l’hora de triar sortida.

El sol fet de tenir diverses opcions pot generar dubtes, sobretot en aquells participants que es la seva primera PBP en que s’inscriuen. De totes maneres la opció de 80 hores, no genera masses dubtes, son els més ràpids, els que tenen l’obertura lliure dels controls, normalment porten una assistència que els permet retallar minuts a cada control, aquests ho tenen clar. Els dubtes casi sempre estan entre les sortides de 90 i les 84 hores. Un seguit de dades estadístiques os poden ajudar a triar, però també os pot donar pistes si coneixeu algunes de les diferencies entre aquestes dues sortides, o el concepte de la quarta nit.

Les diferències entre sortir amb 90 o 84 hores.

  • No és lo mateix sortir a l’hora que habitualment anem a dormir que sortir després d’haver dormit. Aquesta és una important diferència. Els de la sortida de 90 hores desprès de fer 60, 80 km se’ls fa de nit. Es evident que la primera nit l’han de passar, tota sencera, pedalejant, en el transcurs de la segona nit és molt prudent parar a dormir, si no s’ha fet durant el dia. Si preneu la sortida de 84 hores de bon matí de seguit es fa de dia, quan portes aproximadament de 320 a 360 km comença la primera nit, que la pots passar pedalejant o no. Es a dir que portes un avançament respecte a la son d’uns de 260 km. Es doncs una avantatge a considerar.
  • Els que surten amb 90 hores formen part d’un grup molt nombrós, el 2011 eren el 62% dels participants, en canvi els de 84 hores, eren al 2011 només el 14,5 % dels inscrits. Això ens indica que un participant del grup de les 90 hores, anirà trobant a lo llarg de molts km, distints grups i grupets de participants, podríem dir que els primers 450 km els podrà fer a darrera d’un o altre grupet, amb les avantatges i perills que això comporta. En canvi en el grup de 84 hores és més solitari, els 150 primers km pots trobar grups, després es van dispersant i fins arribar a Brest no comences a atrapar grups de participants de 90 hores. O sigui que si os agrada anar en grup, 90 hores es una bona tria, de lo contrari heu d’anar a les 84 hores.
  • Degut a la massificació del grup de 90 hores, al arribar als controls els troben molt col·lapsats, amb cues als menjadors, també al bar, ja no dic als dormitoris, perds part de les 6 hores que tens de més respecte al grup de les 84 hores, els quals no troben els col·lapses fins a Carhaix ja de tornada.  Aquí es clarament avantatjós apuntar-se a les 84 hores.
  • Hem parlat de la nit diverses vegades. Os heu parat a observar que els que s’apunten a les 84 hores fan com a màxim tres nits, mentre que els de les 90 hores amb molta probabilitat n’han de passar quatre? Es més, després de l’ultima nit, un cop es fa de dia, els de 90 hores, un cop superat el tràngol de la quarta nit, els queden un màxim de 4 hores per fer els darrers km. Es molt diferent per els de 84 hores que al fer-se de dia encara els queden 10 hores per fer els darrers trams.
  • Per suposat, la diferència genèrica son les 6 hores de més que tenen els de les 90 hores, en certa manera una part ja les necessiten per dormir la nit que tenen de més.

Que passa a la quarta nit.

La primera nit no es dorm, la segona nit dorms un poquet, la tercera intentes dormir allà on pots i la quarta t’adorms a cada cantonada, es una manera de dir, però la quarta nit es quan venen les al·lucinacions de la son,  pots circular de forma semi inconscient, les parpelles et pesen i quan pares quedes adormit allà on siguis. Durant la última nit s’han vist cunetes amb centenars de participants adormits, un darrera l’altre, els més previsors tapats amb una manta de supervivència, els més descuidats dormint al ras, fins que el fred els desperta, en aquest moment no saps on ets, només tremoles de fred, alguns no encerten el sentit de la carretera fins que veuen un altre endormiscat que circula cap a Paris. La quarta nit es passa fred, sobretot a la part baixa dels tubogans, normalment coberta de boira, el cos està sense reserves i se’n ressent. Si podeu eviteu la quarta nit.

Que ens diuen les estadístiques.

En el requadre adjunt podeu veure els % d’abandonaments en cada una de les tres sortides. Es molt significatiu la gran diferència d’abandons en el grup de les 80 (78) hores, en el qual llevat la última edició, sempre havia estat exageradament més alt, en canvi les diferències entre les 90 i les 84 hores només son exagerades l’any 2007, que va ser una PBP molt plujosa. També caldria destacar que en l’edició del 2011, els participants de la sortida de 84 hores, van patir els temporals d’aigua vent i llamps que van afectar els primers 400 km, cosa que els altres grups se la van estalviar, i d’aquí ve el major % d’abandons en aquesta edició d’aquest grup. En resum: Quan les diferències son grans a les 84 hores plega menys % de participants.

Si tot això os pot servir a l’hora de decidir quina sortida os convé més, doncs ja haurà fet el seu efecte.