Premis Jussà

OBJECTIUS

Els Premis Jussà varen ser creats a l’any 2013 per RANDONNEURS CATALUNYA, amb els següents objectius;

 • Han de ser un homenatge a Josep Carreras i Costajussà (1908-1989),  el més gran cicloturista que mai hem tingut entre nosaltres,  conegut amb el nom de “Jussà”.
 • Han de servir per tenir un referent de qualitat entre tots els practicants del Cicloturisme.
 • Guardonar aquells cicloturistes i clubs més destacats per la seva assiduïtat en la practica d’aquest esport lúdic.
 • Tant important com els anteriors, es el de crear una consciencia dins els mon del Cicloturisme en general, de reconeixement a la figura d’en Jussà, com a mestre i pare del Cicloturisme Català.
 • Procurar que tots els participants tinguin les mateixes oportunitats d’obtenir aquest guardó en relació a les seves participacions, per lo qual s’ha ideat el sistema acumulatiu de punts, que consisteix en no posar el comptador de punts a zero fins que s’obté el guardó, a més al obtenir un guardó no es podrà repetir fins al cap de 4 anys.

EN JOSEP CARRERAS COSTAJUSSÀ

Quan accediu a la biografia d’en Josep Carreras Costajussà, veureu que era una persona que en primer terme estimava la bicicleta, a partir d’aquí, tot lo que os pugueu imaginar relacionat amb aquesta maquina ell hi va ser al capdavant. A part de practicar el cicloturisme, tenia una escola on ensenyava aquest esport, escrivia sobre tot tipus de temes relacionats amb la bicicleta, tenia una molt bona relació amb totes les entitats ciclistes tant a nivell local, nacional o internacional, era un autèntic seguidor del ídol de tots els francesos en Paul de Vivier conegut com a “Vélocio“, si, el que homenatgem tots nosaltres quan fem la Fletxa Vélocio, en Josep Carreras el  tenia com exemple a seguir.  No ens aniria malament si ara nosaltres agafem al nostre Jussà com exemple.

UN REFERENT DE QUALITAT

Totes les tasques empreses per en Josep Carreras, ja sigui practicant l’excursionisme, el cicloturisme, el periodisme, l’organització d’actes socials, el funcionament de l’escola de cicloturisme, etc., sempre duien el segell de qualitat. Ara, que emprem el seu pseudònim per donar uns Premis, han de dur aquest mateix Segell de Qualitat. Per tant totes les manifestacions esportives que puntuïn per aquests Premis han de tenir una reglamentació molt acurada, sobretot en el aspecte esportiu, lúdic, turístic, amb respecte al medi ambient i respecte a tots els usuaris de les vies públiques, lo qual voldrà dir que aquells que siguin guardonats amb un Jussà, Clubs o Persones, els hem de reconèixer amb aquest mateix segell, el Segell de Qualitat.

ELS GUARDONS JUSSÀ

De tots es sabut que en Cicloturisme no hi ha perdedors, diem que el 100% son guanyadors, amb aquestes condicions el dilema està en triar a qui se l’hi atorga un guardó, per això hem adoptat una classificació per punts, que s’obtenen després de cada participació d’acord amb un reglament, que podeu consultar tot seguit. Els primers classificats, a part de tenir l’honor de tenir un “JUSSÀ” rebran un record en el que hi haurà la representació d’un objecte molt relacionat amb Josep Carreras i Costajussà, el seu Segell Personal, muntat sobre un repeu de marbre negre, envoltat d’una branca de llorer, llueix daurada la simpàtica figura que saluda al pur estil de començaments del segle xx.

REGLAMENT

 1. Els Premis Jussà son una creació de RANDONNEURS CATALUNYA i en son els únics gestors.
 2. Classificacions. S’han establert dues categories: Una de Clubs Participants i l’altre Individual.
 3. Puntuació. Cada participació puntua un punt per km recorregut, amb un arrodoniment a múltiples de 100, a cada una de les categories.
 4. Proves que puntuen. Puntuen les proves Randonneur del Calendari Català que es relacionen tot seguit:
  • Brevets: 200,  200 punts. 300, 300 punts.  400, 400 punts. 600, 600 punts.  1000, 1000 punts.
  • Diagonals Ibèriques, entre 900 i 1200 punts depenent de la Diagonal que es participi.
  • Diagonal Internacional Vélocio Jussà. 500 punts.
  • Volta CicloRandonneur a Catalunya,  modalitat Randonneur 900 punts, modalitat Turista 900 punts.
  • Super Randonnée Prepirineu,  modalitat Randonneur 600 punts, modalitat Turista 600 punts.
  • Brevet Nit de lluna plena.  200 punts.
  • Brevet 1200 i+, Lleida-Lleón-Lleida,  1200 punts.
  • Ruta Lepertel Permanent. 200 punts
  • Ruta dels Monestirs. 300 punts
  • Festa Randonneur, 100 punts
  • Flèche Vélocio, 400 punts (controlat per Randonneurs Catalunya)
  • Altres proves Randonneur que s’acordi amb els clubs organitzadors de brevets,  puntuaran amb el mateix criteri.
 5. Guardonats. Obtindran el guardó “Premi Jussà” els 6 primers cicloturistes i els 3 primers clubs classificats. Els criteris de desempat son: Primera preferència; les dones. Segona preferència; els que tinguin més varietat de tipus de proves. Tercera preferència; els que tinguin més quantitat de proves.
 6. Manteniment de punts.  Tant els Clubs com els cicloturistes que un any no obtenen guardó, mantenen els seus punts per les classificacions dels anys successius.
 7. Pèrdua de punts. Es perden els punts acumulats d’anys anteriors aquell any que no hi hagi cap participació. Quan  s’obté el “Premi Jussà” el marcador de punts passa a zero i comença de nou.
 8. Carència. No s’atorgarà cap Premi Jussà els tres anys següents després de rebre’n un, tant en la categoria de Clubs com la Individual, malgrat que aquell Club o individu estigui al capdavant de la puntuació, però acumularan la puntuació obtinguda en aquests tres anys.
 9. Calendari. El calendari anual dels “Premis Jussà” comença el dia 1 de novembre i acaba el 31 d’octubre.
 10. Lliurament de guardons. El lliurament dels “Premis Jussà” es farà en el transcurs de la Festa Randonneur que se celebrarà cada any entre finals de gener i primers de febrer.

CLASSIFICACIONS 2019

HISTORIAL DE TOTS ELS JUSSÀ

Actualitzat 16 de gener 2020.